دانشگاه علوم پزشکی همدان

قطب علمی آموزشی بهداشت حرفه ای کشور

 

 Center of Excellence for Occupational Health

 

   مقدمه :

منابع انسانی، به عنوان ارزشمندترین سرمایه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نقش اصلی را در اعتلا و بالندگی اقتصادی و حفظ و ارتقای استقلال کشور ایفا می نماید. با توجه به لزوم صیانت از سلامت این موتور محرکه ملی و در راستای تحقق سند چشم انداز 20 ساله کشور، قطب علمی و آموزشی بهداشت حرفه ای کشور اصولی مترقی را راهنمای مسیر خویش قرار داده است. در سند چشم انداز 20 ساله، برخورداری از جامعه سالم، رفاه، امنیت غذایی، تامین اجتماعی فرصت های برابر، بهره مندی از محیط زیست مطلوب و سرمایه اجتماعی از اولویت های نظام مقدس جمهوری اسلامی در نظر گرفته شده است. در همین راستا قطب ‌های علمی علوم پزشکی کشور، در عرصه ‌های اولویت‌دار علم و فناوری مندرج در نقشه جامع علمی کشور و نقشه تحول نظام سلامت کشور نقش مرجع، راهبر و مشاور سیاست‌گذار را ایفا کرده و تولیدات علمی، آینده پژوهی و نوآوری‌های آن‌ها در زمینه‌های منتخب علوم و خدمات سلامت علاوه بر تامین جایگاه بالای منطقه‌ای و جهانی، شرایط را برای استقلال نسبی در تامین منابع، جذب نخبگان و مشارکت بخش‌های دولتی، خصوصی و غیردولتی فراهم می ‌آورد تا بهبود سلامت شهروندان ایرانی را درحد مورد انتظار برای نیمه‌ راه 1404 تسهیل نماید. در این بین، قطب علمی آموزشی بهداشت حرفه‌ای با برخورداری از کادر علمی متعهد، آگاه و متبحر همواره در جهت ارائه فعالیت‌های علمی ارزنده، مشارکت مؤثر در برنامه‌های کشوری و تربیت نیروی انسانی متخصص از دانشکده های فعال وپیشرو بوده و حفظ و ادامه این رسالت، با دوراندیشی و استفاده صحیح از فرصت های موجود در قالب برنامه ریزی صحیح ممکن می باشد. لذا انتظار می رود که تدوین اولین برنامه استراتژیک قطب علمی آموزشی بهداشت حرفه‌ای به کسب نتایج بهتر با صرف منابع کمتر کمک نماید.

 

ارزش ها و باورها (Values):

-        پایبندی به ارزش ها و اصول اسلامی، اخلاق حرفه ای و حفظ کرامت انسانی

-      رعایت انضباط و وجدان کاری

-        گسترش خلاقیت و نوآوری های فردی و گروهی

-        استفاده بهینه از امکانات و حفظ منابع و منافع ملی در راستای اقتصاد مقاومتی

-        تعهد به انجام و یا حمایت از تحقیقات کاربردی در راستای الویت های ملی

-        استفاده از خرد جمعی و مشارکت سازمانی در جهت توسعه همکاری های ملی

-        شایسته پروری و سرمایه گذاری بر روی نخبگان بالقوه کشور

-        تلاش مستمر در جهت جلب مشارکت مدیران ارشد، سیاستگذاران، برنامه ریزان و محققین

 

 

رسالت و ماموریت (Mission):

 قطب علمی و آموزشی بهداشت حرفه‌ای کشور، سلامت کارکنان کلیه مشاغل، حفظ و ارتقای کیفیت و سلامت محیط های شغلی، استقلال قابل قبول در تامین منابع و دستیابی به فناوری های نوین حوزه سلامت کار را سرلوحه کار خود قرار داده است. ما تلاش می کنیم تا در راستای اجرای برنامه های کلان نظام سلامت کشور و همسو با جامعه جهانی، ارائه خدمات بهداشت حرفه‌ای را در سطح کشور و منطقه ارتقاء دهیم. ما مصمم هستیم تا با مدیریت صحیح، استفاده از اساتید برجسته و بهره‌گیری مناسب از قابلیت‌های علمی و حرفه‌ای موجود، کیفیت ارائه خدمات آموزشی، پژوهشی و مشاوره‌ای را در زمینه بهداشت حرفه‌ای بهبود بخشیم. این قطب در نظر دارد با برقراری ارتباطات و همکاری های بین بخشی و تعاملات موثر و مستمر با دانشگاه‌های ملی و بین المللی و مؤسسات دولتی و خصوصی فعال در این زمینه، پژوهش‌های زیربنایی را هم‌سو با دانش روز و متناسب با نیازهای کشور و جامعة جهانی توسعه دهد. ما متعهد هستیم که فعالیت‌های خود را به شیوه‌ای اجرا نماییم که بتواند تولید، توزیع، انتشار و ترویج دانش تخصصی روز را در هر زمان و هر مکان برای همه مخاطبین خود اعم از اساتید، دانشجویان و دانش‌آموختگان بهداشت حرفه‌ای فراهم نموده و بر اساس ظرفیت‌های علمی و ارزش‌های فرهنگی کشور، بستری مناسب را جهت اتخاذ تصمیم های مهم و سیاست‌گذاری‌های کلان در این حوزه از علوم بهداشتی فراهم آورد.

 

چشم انداز(VISION):

ما بر آن هستیم تا از طریق انجام فعالیت های علمی خلاقانه و نوآورانه، ارتباط با صنعت و تولید ثروت، توسعه و ارتقای سطح علمی در حوزه بهداشت و ایمنی شغلی و رفع نیاز کشور در حوزه اجرایی و تامین فناوری، به عنوان یکی از 10 قطب علمی برتر کشور شناخته شویم. ما تلاش می کنیم در راستای تحقق اهداف سند چشم انداز 20 ساله و نقشه جامع علمی کشور، با انجام پژوهش های بنیادی و کاربردی، در ارتقای سلامت شاغلین پیشگام باشیم. ما متعهد هستیم که از طریق راهبردهای آموزشی، پژوهشی و مدیریتی، نیروی انسانی کارآمد متخصص در زمینه بهداشت حرفه ای را تربیت نماییم. این قطب با تاکید بر تعهد ملی کوشش می نماید موجب ارتقای سطح سلامت کارکنان کلیه مشاغل و افزایش بهره‌وری و اثربخشی فعالیت‌ها تا بالاترین سطح ممکن گشته، و به این ترتیب گامی مهم در جهت توسعه پایدار ملی و جهانی بردارد.

 

 

هدف کلی (Goal):

تامین، حفظ و ارتقای سطح سلامت شغلی همه کارکنان

 

 

راهبردها (Strategies):

1-    همکاری علمی و تخصصی با وزارت متبوع در جهت بازنگری و بروز رسانی حدود مجاز مواجهه شغلی (OEL) کشور ]با توجه به اینکه مجری ویرایش سوم آن (در سال 1391) به عهده این گروه بوده است[.

2-    همکاری در تدوین و اجرای برنامه ملی پایش و کنترل آلاینده های شیمیائی هوای محیط کار

3-    همکاری در تدوین و اجرای برنامه ملی پایش و کنترل عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار

4-    همکاری در تدوین و اجرای برنامه ملی ارزیابی ریسک، پیشگیری و کنترل خطرات، حوادث و صدمات شغلی و جاده ای

5-    همکاری در تدوین و اجرای برنامه ملی پایش و ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی و پیشگیری از آسیب های اسکلتی عضلانی مرتبط با کار

6-     همکاری در تدوین و اجرای برنامه ملی پایش و کنترل مسمومیت های شغلی

7-    توسعه همکاریهای علمی از طریق تربیت نیروی انسانی متخصص و پژوهشگر مورد نیاز کشور با دانشگاههای داخل و مراکز و قطب های علمی خارج از کشور

8-     توسعه انتشارات علمی در زمینه بهداشت حرفه ای، ایمنی شغلی و ارگونومی

9-    برگزاری دوره های تخصصی و همایش های علمی در حوزه های پیش گفت