دانشگاه علوم پزشکی همدان
معرفی گروه
 

گروه مدیریت سلامت ، ایمنی و محیط زیست (H.S.E)

 

معرفی

گروه آموزشی مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی همدان و به یاری خداوند متعال و در راستای سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ و همسو با برنامه تحول و نوآوری آموزش علوم پزشکی، برای تربیت نیروی انسانی مورد نیاز نظام بهداشتی- درمانی کشور و با هدف اثر گذاری بر ارتقاء سلامت تمام افراد جامعه در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی در تاریخ ۱۳۹۴ تصویب و با پذیرش دانشجو از مهرماه سال ۱۳۹۴ و با حمایت و همکاری گروه های آموزشی مهندسی بهداشت حرفه ای، مهندسی بهداشت محیط و مدیریت شروع بکار نموده است.

آشنایی با رشته مدیریت HSE

این رشته به منظور به عهده گرفتن برخی ماموریت های مهم وزارت متبوع جهت پاسخگویی به نیازهای منطقه ای و فرا منطقه ای تاسیس گردیده است. انجام پژوهش های کاربردی و بنیادی برای حل مسائل و مشکلات کشور، توسعة مرزهای دانش در حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست و تربیت نیروی انسانی کارآمد و تامین کننده سلامت جامعه بویژه نیروی کار و نیز تبدیل شدن به یک مرجع علمی در سطح کشور و منطقه از جمله ماموریتهای اصلی این گروه می باشد.
رشته مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست، بخشی از سیستم مدیریت جامع و یکپارچه است که سازمان از طریق فرایند­های مدیریت کنترل، پیشگیری و مهندسی مخاطرات و ریسک­ها بر اساس آخرین استاندارد­های بین المللی و ملی و نیز روش علمی متداول در زمینه تخصص­های مربوطه مدیریت می­کند. این رشته تلفیقی از علوم مختلف از جمله مدیریت، مهندسی و علوم پایه است.
گروه HSE دارای امکانات بالفعل و بالقوه برای تعلیم و پرورش کارشناسان و متخصصین متعهد و همچنین گسترش مرزهای دانش متناسب با نیازهای جامعه می باشد. علاوه بر آن دارای امکانات و زیر ساخت های لازم جهت برگزاری دوره های آموزشی مختلف کوتاه مدت در سطح منطقه ای و همچنین مشارکت با سایر سازمان های اثر گذار بر سلامت از جمله شهرداری ها، مراکز صنعتی، وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیط زیست و یا انجمن های علمی و مردم نهاد می باشد. این گروه به ارتقاء مستمر کیفیت خدمات آموزشی، مشاوره ای و علمی از طریق پایش و ارزشیابی جامع برنامه های در حال اجرا به افزایش بهره وری و پاسخگویی اجتماعی اهتمام ویژه ای دارد.

متعاقب تدوین سیستم­های مدیریت زیست محیطی، ایمنی و بهداشت حرفه ­ای در سال های ۱۹۹۶ و ۱۹۹۹ توسط سازمان بین المللی استاندارد (ISO) و کسب موفقیت حاصل از استقرار سیستم­های مدیریتی فوق الذکر در سازمانهای مختلف، صنعت نفت با توجه به موضوعات ایمنی و بهداشت حرفه­ای و محیط زیست در پی تدوین استاندارد­های تخصصی صنعت پر مخاطره نفت بودند و در این راستا شرکت­های نفتی و معتبر جهان و غیره به تدوین راهنمای استقرار و توسعه سیستم HSE پرداختند. در ایران در اواخر سال ۱۳۸۰ پیرو تاکید وزارت نفت مبنی بر استقرار سیستم مدیریت HSE در این وزارتخانه، شورای مرکزی نظارت بر ایمنی و اتش نشانی، نسبت به انتخاب و ترجمه خطوط راهنمایHSE تدوین شده توسط انجمن تولید کنندگان نفت و گاز همت گمارند. شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در ادامه سیاست های کلان خود در راستای رسیدن به استاندارد های جهانی صنایع نفتی و تغییر نگرش دیدگاهای سنتی نسبت به مسایل ایمنی در مجموعه خود اقدام به تشکیل مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست نموده است. این تشکیلات که جایگزین ادارات ایمنی و آتش نشانی شده است، هر چند جوان و نو پا می­باشد، در دوره فعالیت کوتاه خود کارنامه ای پر بار و تاثیری قابل توجه در مجموعه های عملیاتی بر جا گذاشته است. شرکت ملی نفت ایران نیز با الهام از مدل HSE طراحی شده، نسبت به تدوین استاندارد در مجموعه خود اقدام نموده است. از اواخر سال ۱۳۸۰ برخی صنایع بزرگ کشور نیز اقدام به تهیه و تدوین دستورالعمل هایی جهت اجرا و پیاده سازی اهداف و برنامه­ های سیستم HSE نموده اند. در حال حاضر در بسیاری از صنایع کشور، وزارتخانه ها و سازمانها نظیر وزرات بهداشت درمان و اموزش پزشکی، سازمان صنایع و معادن و شهر­داری و ... اهداف و برنامه های HSE مطرح و در حال پیاده سازی می باشد.